JOSEP M. ESQUIROL, ‘L’escola de l’ànima’ (fragment) en la veu de Mariona Fernández

A L’escola de l’ànima: de la forma d’educar a la manera de viure (Quaderns Crema, 2024), Josep M. Esquirol ens parla de la nostra situació al món, que “se’ns manifesta”; hi som, en formem part, però “cal atenció”. I què és, l’atenció? “La primeríssima pràctica espiritual”, i “la disposició que deixa que alguna cosa bona ens arribi, com si fos un regal”. Parar atenció per veure el món, per meravellar-nos de la seva bellesa. També cal entrenar-nos en l’atenció als altres: l’autor explica que, tot i ser únics, “ens mantenim dempeus gràcies als altres”. (Anna Guitart)

NOTES INTRODUCTÒRIES

Hi ha casa perquè hi ha intempèrie. I la intempèrie demana empara.
Hi ha escola perquè hi ha món. I el món demana atenció.
Hi ha casa i hi ha escola perquè, en l’empara i en l’atenció, cadascú pot fer camí i madurar, per donar fruit.
¿Quina mena de fruit? De més casa i de més món.
Vet aquí l’humà: qui ha de fer el seu camí de la vida en el camí del món. Qui ha de formar-se i madurar en la proximitat dels altres i en el veïnatge estret amb les coses del món.
Sí, el món se’ns manifesta. Però cal atenció. Com més atenció, més manifestació de les coses del món i més maduració de l’ànima,
La porta de l’escola és oberta. Per a tothom, de qualsevol edat. A dins hi ha algú. Potser algú com aquell vell que havia estat esclau i que després ensenyava als altres a ser lliures, a fer el bé i a gaudir de la festa del món. La porta és oberta, A dins, no hi ha ni parets ni sostre. Hi ha amplitud, i unes fileres ben curioses: de núvols i de lletres, de nombres i d’eines, d’ocells i de somnis…

Fragment del llibre: L’ESCOLA DE L’ANIMA: de la forma d’educar a la manera de viure
Editat per QUADERNS CREMA, 2024

Entrevista d’Anna Basanta a EL DIARI DE L’EDUCACIÓ

Ressenya d’Anna Guitart a ARA-LLEGIM

Entrevista de Joan Llobera a NÚVOL

Entrevista de Xavier GrasetMés 324

Entrevista de Gemma Martínez  El Periódico Abril

Compra el llibre AQUÍ

Josep Maria Esquirol és catedràtic de filosofia a la Universitat de Barcelona, on imparteix classes de filosofia contemporània i dirigeix el grup de recerca Aporia (dedicat a la relació entre filosofia i psiquiatria). Ha publicat una dotzena de llibres, entre els quals: La resistència íntima (2015), que fou Premi Ciutat de Barcelona i Premio Nacional de Ensayo; La penúltima bondat (2018); Humà, més humà (2021); i L’escola de l’ànima (2024). Obres traduïdes a l’italià, el portuguès, l’anglès i l’alemany.

Deixa un comentari